Hartopener cacao
25 februari 2023 
4 min. leestijd

Hartopener cacao

De vele gezondheidseffecten van cacao!

Chocolade is voor veel vrouwen hun ultieme guilty pleasure. De onweerstaanbare smaak van chocolade komt van cacao, de grondstof voor chocolade. Cacao komt van de cacaoboon die groeit aan de cacaoboom en is niet alleen vanwege zijn smaak een liefhebber. Het heeft ook ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. Daarom wordt rauwe cacao ook wel gezien als een superfood.


Het betreft hier wel rauwe cacao. Rauwe cacaopoeder is cacao in zijn puurste vorm. In tegenstelling tot gewone cacao en chocolade is rauwe cacao niet geraffineerd. Verschillende verwerkingstechnieken vernietigen de gunstige verbindingen die cacao zo gezond maken. Dutch processing, het met basische stoffen de cacao zachter van smaak maken en een donkere kleur geven, het persen van cacao om boter en poeder te scheiden of het roosteren op hoge temperaturen zijn van die verwerkingstechnieken. Rauwe cacaopoeder wordt op lage temperatuur verwerkt, waardoor alle goede voedingsstoffen nog volop in de cacao aanwezig zijn.

Gezondere vormen zijn pure chocolade, cacaobonen, rauwe cacaopoeder en elke andere vorm van minimaal bewerkte chocoladeproducten.

Gezondheidseffecten van cacao: 

 Hoog in antioxidanten

Cacao bevat veel flavanolen (subklasse van de flavonoïden die weer tot de grote groep van polyfenolen behoort). Flavonoïden (plantenstoffen) hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn oa. een sterke antioxidant en hebben een antibacteriële en antivirale werking.

De antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen oxidatieve stress. Het beschermt je huid tegen veroudering, verdunning, rimpels en pigmentvlekken.

De flavanolen geven cacao de bittere smaak. Het is wetenschappelijk bewezen dat flavonoïden het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen en goed is voor een gezonde doorbloeding (bloeddrukverlagend).


♡ Rijk aan talloze vitamines, mineralen en vezels

Cacao bevat magnesium, ijzer, kalium, zink, koper, calcium, selenium, fosfor, mangaan, zwavel en vitamine C. Het is zelfs één van de rijkste voedingsbronnen van magnesium.

Magnesium heeft veel functies in ons lichaam. Het is oa. betrokken bij onze energieproductie en is een anti-stressmineraal. Het ondersteunt ons hart, ontspant onze spieren en stimuleert de hersenfunctie. In combinatie met vitamine B6 is magnesium een wondermiddel tegen PMS.


♡ Bevat essentiële vetzuren

Cacaoboter, van nature aanwezig in cacao, is een gezonde bron van vet. Vetten zijn voor veel voedingsstoffen nodig om goed door je lichaam opgenomen te worden. Ze zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel en ondersteunen daardoor gewichtsverlies.

Eén kopje warme chocolademelk gemaakt van rauwe cacao (met bij voorkeur een plantaardige melk, bv. amandelmelk) voor de maaltijd, vermindert flink de eetlust.
Daarnaast is cacao geweldig voor mensen die problemen hebben met hun slechte cholesterol. Het bevat oliezuur wat het slechte cholesterol helpt te verlagen en goede cholesterol te verhogen.


♡ Houd bloedsuikerspiegel in balans

Uit onderzoek blijkt dat rauwe cacao je bloedsuiker minder laat stijgen dan welk ander voedingsmiddel dan ook. Het is dus ook geschikt voor mensen met insulineresistentie of diabetes. Je kunt cacao makkelijk combineren met andere voedingsmiddelen. Wist je dat je heerlijke brownies kunt maken van zoete aardappel en rauwe cacao? Of voeg eens een theelepeltje cacao aan je ontbijt, bananenbrood of ander bakrecept toe.


♡ Positief effect op stemming, energie en focus

Cacao bevat theobromine. Theobromine is een alkaloïde die zorgt voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.

Het bevat ook fenylethylamine (PEA). Fenylethylamine is een stemmingsregelaar en triggert gelukshormonen zoals endorfine, dopamine en noradrenaline. Het verhoogt de focus en energie, stimuleert het libido, vermindert angstgevoelens en wordt gebruikt als een extract tegen depressieve symptomen.

Ook bevat cacao tryptofaan en serotonine. Tryptofaan is cruciaal voor de productie van de neurotransmitter serotonine (feelgood hormoon) en het hormoon melatonine, wat tevens een zeer krachtige antioxidant is en gerelateerd is aan de slaap.

Daarnaast bevat cacao anandamide. Anandamide wordt het 'geluksmolecuul' genoemd voor het creëren van een euforisch gevoel. Het reguleert stemming, geheugen, eetlust en pijnperceptie.


♡ Hartopener

Rauwe cacao wordt als heilzame cacaodrank gebruikt in cacao ceremonies. Een cacao ceremonie is een eeuwenoud ritueel, afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika. Het is een positieve, helende ceremonie die je verbindt met je intuïtie en je hart opent.

Je komt in contact met je onderbewustzijn en innerlijke kracht waardoor je diverse inzichten en heling kunt ontvangen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Het werkt meditatief, doordat het je mind kalmeert en gedachtes tot stilstand brengt. Het zorgt voor een gevoel van euforie en boost je creativiteit.


♡ Niet geschikt voor iedereen

Cacao bevat biogene aminen, waaronder histamine en fenylethylamine. Ook serotonine is een biogene amine. Biogene aminen zijn stoffen die gemaakt worden uit aminozuren, bouwstenen van eiwitten.

Sommige mensen hebben een overgevoeligheid voor biogene aminen in voedsel. Een overgevoeligheidsreactie reactie lijkt op een allergie. Fenylethylamine kan de hiervoor gevoelige gebruiker klachten geven zoals astma, huiduitslag en migraine.
Histamine speelt een belangrijke rol bij allergische reacties. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen waarschijnlijk cacao minder goed verdragen.


Desondanks het feit dat cacao bromine en cafeïne kan bevatten, komen deze stoffen voor in zulke kleine hoeveelheden, dat ze niet leiden tot verslaving of nerveus gedrag.


Rauwe cacao poeder kun je op erg veel verschillende manieren gebruiken. Voeg een paar theelepels rauwe cacaopoeder toe aan je smoothie, plantaardige melk, koffie, havermout of verwerk het in een dessert. Daarnaast kan rauwe cacaopoeder gebruikt worden als ingrediënt voor allerlei lekkernijen zoals chocoladetaartjes, brownies, chocolademousse, rauwe chocolaatjes en chocolade-ijs.


Rauwe cacao wordt meestal alleen in natuurvoedingswinkels verkocht. Je weet alleen dat de cacao rauw is als er expliciet op staat dat het ‘raw cacao’ is.
Over de schrijver
Ellen is de oprichtster van hormoonhappy.nl. Ze is een gedreven therapeut met een brede visie op het gebied van voeding, leefstijl en mindset en met persoonlijke aandacht voor elke cliënt. Ze is zeer deskundig en gespecialiseerd in hormonen. Als ervaringsdeskundige weet ze de juiste vragen te stellen om tot de kern van jouw probleem te komen. Hierdoor is ze de aangewezen persoon jou te helpen om van je PMS af te komen.