trauma

Menstruatieklachten door trauma

Iedereen maakt nare dingen mee in z'n leven. In de meeste gevallen hebben we eigen veerkracht om weer terug in balans te komen. Soms lukt dit niet (alleen) en ervaren we een trauma. Een trauma kan een specifiek moment zijn, bv. een sterfgeval van een naaste, een ongeval, seksueel misbruik, maar ook meerdere momenten waarop we niet gezien of gehoord zijn, bv. ouders die emotioneel afwezig waren in onze kindertijd.


Bij een traumatische gebeurtenis reageert het lichaam via het sympathisch zenuwstelsel (deel van het autonoom zenuwstelsel) met een vecht- of vluchtreactie. Daarbij hoort een emotionele reactie, bv. boosheid of angst. Toch wordt de natuurlijke lichamelijke reactie die bij boosheid of angst hoort, bv. schreeuwen of om je heen slaan, meestal niet (meer) uitgevoerd of onderbroken.

Een reden kan zijn dat je opvoeding je heeft geleerd niet te schreeuwen wanneer je boos bent of omdat het maatschappelijk niet geaccepteerd wordt. De energie van de emotie is er wel, maar wordt dus onderdrukt en opgeslagen in het fysieke lichaam op celniveau. Het zit vast in je lijf.


Medicus en psycholoog Peter Levine noemt het onderbreken van die natuurlijke lichamelijke reactie de oorzaak van klachten na trauma. Heling ontstaat pas wanneer de onderdrukte energie van de emoties en de niet uitgevoerde acties losgelaten worden.

Er ontstaat bij trauma dus een ontregeling van het autonome zenuwstelsel (vecht-, vluchtreactie), maar ook van het hormonale stelsel. Wanneer je een traumatische gebeurtenis ervaart komen er stresshormonen vrij; adrenaline, noradrenaline en cortisol. Deze worden opgeslagen in je lichaam.

Cortisol is zeer effectief op momenten dat het nodig is om te vechten of vluchten. Maar wanneer dit hormoon te lang en teveel in het lichaam aanwezig is kan het schadelijk zijn. Het is dan ook niet vreemd dat je ineens last krijgt van slaapproblemen of depressieve gevoelens.

Cortisol vermindert de aanmaak van serotonine die o.a. ons slaapritme en stemming regelt, het vermindert je gevoeligheid voor insuline, onttrekt eiwitten aan je spieren en belemmert de ovulatie en de productie van je hormonen FSH, LH, oestrogeen en progesteron.

Ook kun je last krijgen van ontstekingen in je lichaam, omdat cortisol je immuunsysteem verlaagd. Uiteindelijk kan je cortisol uitgeput raken en kun je zelfs cortisolresistentie ontwikkelen. Dit wordt ook wel bijnieruitputting genoemd.


Menstruatieklachten

Een mens bestaat uit verschillende niveau’s; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het trauma uit zich in een klacht/symptoom, welke op de verschillende niveau’s gezien kan worden. Zo ook bij menstruatieklachten.

Op spiritueel niveau kan een vrouw haar menstruatie zien als een blokkade van de stroom van levensenergie of levenskracht, hoe je het ook wil noemen.

De blokkade van deze levensenergie wordt veroorzaakt door wat we noemen een pijnlichaam. Uiting van dit pijnlichaam laat de fysieke en emotionele pijn voorafgaand aan de menstruatie zien.


Onderzoek van Amerikaanse gynaecologe Christiane Northrup heeft aangetoond dat onverwerkte emotionele problemen het ritme van de menstruatiecyclus en de normale hormoonhuishouding kunnen verstoren en daarmee bij kunnen dragen aan het ontstaan van PMS.

Lichamelijke pijn komt altijd voort uit emotionele pijn en kan zich uiten in irritatie, boosheid, jaloezie, zelfmedelijden, haat, schuldgevoel, wrok, depressie etc.

Er bestaat niet alleen individuele pijn van een eigen doorgemaakt trauma, maar ook collectieve pijn die uit het verleden vastgehouden wordt. Deze pijn is zelfs transgenerationeel overdraagbaar, dus van generatie op generatie. Denk bijvoorbeeld aan de slavernij, aan een oorlog of voor ons vrouwen de onderdrukking.


Onverwerkte ervaringen, patronen en pijn van onze voorouders zitten in ons lichaam opgeslagen en worden steeds opnieuw binnen onze familielijn herhaald, net zolang tot ze zijn opgeruimd. Zolang de pijn niet is opgelost wordt deze pijn ook gevoeld door de volgende generatie, soms bewust, maar vaak onbewust. De pijn is dan vaak onverklaarbaar en kan zich uiten in allerlei vormen, zoals angst, depressie, vermoeidheid etc.

In het geval van vrouwen kan zich dit uiten in menstruatieklachten.

Met het oplossen van het (familie)trauma, heel je het trauma niet alleen voor jezelf, maar ook voor je voorouderlijke lijn en jouw volgende generaties.


Om je levensenergie terug te krijgen is het nodig om het opgeslagen trauma en de pijn die erbij hoort terug te halen. Hoe diep de pijn van het trauma ook is, het is altijd terug te halen.

De verbinding met jezelf herstellen en (weer opnieuw) leren voelen spelen een hoofdrol hierin. Het is in ieder geval belangrijk om met je trauma aan de slag te gaan.

Door je eigen verantwoordelijkheid te nemen en zowel eigen trauma’s als familietrauma’s te helen, lever je een bijdrage aan het oplossen van het collectieve trauma in de wereld. Hierdoor wordt de wereld weer een mooie en liefdevolle plek.


Traumaheling dient het autonome zenuwstelsel te helen en kan dus niet zonder met het lichaam te werken. Er zijn verschillende manieren voor traumaheling, bv. lichaamsgerichte therapie, energetische behandelingen en ademtherapie.


Op fysiek niveau kun je jouw menstruatieklachten oplossen met het PMS plan. Met het PMS plan word je bewust van je hormonen, hoe je hormonen werken en heb je zelf invloed op je cyclusgezondheid. Meer verlichting tijdens je donkere dagen. 

Voel je weer happy, sexy en energiek. Hoeveel zou dat waard zijn?

Wat is PMS