PMS en voeding

Tips voor PMS en voeding

06 augustus 2022

PMS en voeding, heeft dat iets met elkaar te maken? Ja, zeker. Voeding kan wel degelijk ervoor zorgen dat jouw PMS klachten verergeren of juist verminderen. Het is dus belangrijk om gezond te eten om PMS te klachten verminderen. Want ja, het wordt vaak gezegd, maar het is waar: ongezond eten is slecht voor je. Weet dat PMS klachten en voeding samen gaan, dus start met deze tips.

Wist je al dat wij ook een e-book hebben over PMS en voeding? Download dit e-book hier. 

pms en voeding

Ik heb PMS klachten

Veel vrouwen hebben te kampen met PMS (Premenstrueel Syndroom) klachten ongeveer één week voor de menstruatie. Ze hebben onder andere last van een opgeblazen buik, cravings, pijnlijke borsten of hoofdpijn. Elke maand overheerst het weer je leven. Je voelt je futloos, zit niet lekker in je vel en dat elke maand opnieuw. Elke maand verlies je jezelf.

Als ervaringsdeskundige, hormoon- en orthomoleculair therapeute begeleid ik maandelijks verschillende vrouwen in het verdwijnen van haar PMS klachten. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. In dit artikel heb ik een aantal tips beschreven waar jij direct mee aan de slag kunt om de eerste stap te zetten naar een PMS vrij leven - een happy leven, de hele maand lang. Ik gun het je.


Bewustwording van PMS en voeding

Voordat ik van PMS hoorde, had ik ook elke maand last van cravings, opgeblazen buik en moodswings. Maandelijks voelde ik me onbegrepen door mijn omgeving, ongelukkig en had weinig levenslust. Elke maand raakte ik mezelf kwijt. Tot ik besloot om hier iets aan te doen. Met onderzoek kwam ik erachter dat mijn klachten wezen op PMS. En wat bleek? Veel meer vrouwen hadden hier last van. Er heerst een taboe op menstruatieklachten. Daarom denken veel vrouwen dat het erbij hoort. Gelukkig is dit niet zo. En verbetering zit al in een klein hoekje: o.a. door voeding aan te passen, kunnen PMS klachten al verminderen.

 PMS en voeding

4 PMS voeding tips om direct toe te passen

De juiste voeding bij PMS is erg belangrijk om de klachten onder controle te krijgen. Hoe gezonder je eet, hoe minder last je krijgt van jouw PMS klachten. Maar wat kun je het beste eten en wat kun je beter laten liggen in de supermarkt?

Tip 1 - Vermijd suikers

Suikers vermijden is één van de belangrijkste tips bij PMS. Het kan zijn dat je last hebt van foodcravings en specifiek naar suikers, echter kan dit juist de hormonen in flinke disbalans brengen. Om jouw PMS klachten te verminderen, is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Te veel en te vaak eten van suikers en koolhydraten veroorzaakt schommelingen van je bloedsuikerspiegel, wat tot insulineresistentie kan leiden. Insulineresistentie kan de oorzaak zijn van aandoeningen zoals PMS, PCOS, diabetes type 2, obesitas, acné en laaggradige ontstekingen. Kijk bij het boodschappen doen op de verpakkingen hoeveel suikers er in een product zitten. Vermijd producten met veel suikers en met schuilnamen HFCS, High Fructose Corn Syrup, glucose-fructosestroop, glucosestroop, maltose, dextrose, sucrose etc. Zodra je cravings krijgt, probeer dan juist extra groenten, een gekookt ei of ongebrande ongezouten noten te eten.

Tip 2 - Eet voldoende goede vetten

Het is belangrijk om voldoende goede vetten te eten. Je sekshormonen (steroïdhormonen) progesteron en oestrogeen, maar ook testosteron, cortisol en vitamine D worden hieruit aangemaakt. Ook zorgen vetten voor een flexibele celwand van al je lichaamscellen. Dit is nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen in je cellen en afvalstoffen af te kunnen voeren uit je cellen. Goede vetten zijn onder andere vette vis, lijnzaad, olijven, olijfolie, roomboter, ghee, kokosolie, avocado (ook goed voor het verbeteren van je insulinegevoeligheid), noten (paranoten -max. 4 per dag- bevatten selenium, wat een key nutriënt is voor de progesteronproductie), volle zuivel (indien je zuivel kunt verdragen) en pure chocolade (liefst 85%, maar minimaal 78%).

Tip 3 - Probeer minder alcohol en koffie te drinken

Een wijntje of koffie, we houden er allemaal van. Helaas kan de cafeïne ervoor zorgen dat jouw borsten pijnlijker worden en jouw mood prikkelbaar wordt. Tevens kan alcohol gevoelens van depressie verergeren, waardoor het aan te raden is om deze soorten dranken te laten staan of sterk te beperken. Drink veel water of verse muntthee. Kleine bonustip: gemberthee zorgt voor extra rust.

Tip 4 - Magnesium is goed voor je

Magnesium is één van de beste remedies tegen PMS klachten. De beste hoeveelheid magnesium inname is 300-400 mg per dag. Goede bronnen hiervoor zijn spinazie, avocado, amandelen, cashewnoten, zwarte bonen, pompoenzaden, sesamzaad, bananen en pure chocolade (liefst 85%, maar minimaal 78%).


PMS en voeding rondom de seizoenen van je cyclus

Daarnaast is het mogelijk om per seizoen van je cyclus andere voeding te eten die goed zijn voor dat moment in je cyclus om liever te zijn tegen je lichaam, waardoor PMS klachten verminderen. Je cyclus is namelijk in te delen in seizoenen. Op dag 1 van je cyclus, je menstruatie, zit je in je winter. Wanneer je menstruatie voorbij is, volgt je lente. Je ovulatie valt in je zomer en je herfst is vaak te herkennen aan je PMS. Zo is het aan te raden om in de winter ijzer- en magnesiumrijke voeding te eten. Deze voeding is ondersteunend voor de lage progesteron- en oestrogeenwaarden tijdens je winterperiode.

In de zomer is het aan te raden om wat minder koolhydraten en meer vezels, eiwitten en vetten te eten. In de 2e helft van je cyclus kun je namelijk meer last krijgen van een schommelende bloedsuikerspiegel. Door het eten van meer vezels, eiwitten en vetten kun je deze schommelingen tegengaan en je bloedsuikerspiegel én je humeur stabiel houden.

Wil jij graag handige voedingsrecepten ontvangen? Download dan ons e-book met gezonde, hormoonproof recepten. Liever direct jouw PMS klachten verminderen en ben jij bereid om te vechten voor meer levenslust, energie en het verminderen van PMS? Dan is het PMS plan iets voor jou.

Wat is PMS