Heb ik premenstrueel syndroom symptomen?

Bij het premenstrueel syndroom (PMS) heb je vaak één tot twee weken voor jouw menstruatie vervelende klachten. Hierbij kun je denken aan weinig energie, moodwings, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel of nog andere klachten. Even niet lekker voelen is nog zacht uitgedrukt. Je voelt je ellendig, maar waar komt het vandaan? In dit artikel geef ik je graag inzicht in premenstrueel syndroom symptomen, zodat jij weet of je wel of geen PMS hebt en wat je hier tegen kunt doen. Ik zorg ervoor dat je weer de hele maand happy kunt zijn.


Ik heb vervelende klachten één week voor mijn menstruatie

Het gaat weer gebeuren: jouw menstruatie staat op het punt van beginnen. Veel vrouwen krijgen één week voor haar menstruatie vervelende klachten. Bij PMS hebben vrouwen rond deze periode vervelende klachten welke weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Bij sommige vrouwen blijven de klachten nog enkele dagen gedurende de maandelijkse periode. Deze terugkerende klachten kunnen het leefpatroon beïnvloeden. Indien je ook ziet dat jouw klachten één week voor je menstruatie beginnen, raad ik het aan om dit artikel verder te lezen. Er is kans dat je last hebt van PMS. 


Wat zijn premenstrueel syndroom symptomen?

Premenstrueel syndroom symptomen kunnen erg mild zijn, maar ook zeer hevig. De symptomen kunnen erg uiteenlopen, echter is PMS voornamelijk te herkennen aan de periode wanneer de symptomen komen. Dit is ongeveer één week voordat je menstruatie begint. De klachten kunnen een dag duren, maar ook enkele weken. Elke maand opnieuw. In principe kun je hier een patroon in zien. De premenstrueel syndroom symptomen zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Het vasthouden van vocht
  • Pijnlijke borsten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Buikpijn
  • Pijn in de gewrichten
  • Moodwings
  • Vermoeidheid
  • Prikkelbaar
  • Sombere gevoelens
  • Angst gevoelens
  • Laag energielevel
  • Hersenmist (brain fog)
  • Food cravings

Herken jij je in één van bovenstaande symptomen? Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van PMS. Hierbij is het wel belangrijk WANNEER je klachten beginnen. Dat leg ik hieronder uit.


Wanneer komen premenstrueel syndroom klachten voor? 

PMS is de afkorting van Premenstrueel Syndroom. Dit syndroom kan zich uiten in lichamelijke en emotionele klachten (zoals hierboven beschreven). In dit woord is het woordje pre- erg belangrijk, want PMS komt namelijk voor in de luteale fase. Dat wil zeggen de periode voorafgaand aan de menstruatie. De één heeft het 3 dagen voor de menstruatie, de ander 12 dagen. Daarnaast verdwijnt PMS weer op de eerste dag van je menstruatie of tijdens de menstruatie en ben je minimaal 1 week in je heel cyclus klachtenvrij. Indien je jouw hele cyclus klachten hebt, is dit geen PMS en kan er een ander (onderliggend) probleem zijn. 


Wat kun je doen tegen PMS? 

Er rust nog een taboe op menstruatie, waardoor klachten vaak niet worden besproken. Echter is het heel vervelend als je last hebt van PMS. Het kan je dagelijkse leven erg belemmeren. Vaak wordt er een bezoek gebracht aan de huisarts en schrijven ze de anticonceptiepil voor als oplossing. Helaas is dit symptoombestrijding en wordt het probleem niet aangepakt op deze manier. Om jouw premenstrueel syndroom klachten te behandelen, is het PMS plan ontwikkeld. Dit PMS plan helpt ontdekken hoe jij weer grip kunt krijgen op je leven zonder PMS. We gaan het probleem aanpakken bij de oorzaak. 


Premenstrueel syndroom klachten behandelen

Om PMS klachten te behandelen, is het belangrijk om te kijken naar 3 belangrijke pijlers: stabiliseren, optimaliseren en reduceren. Zodra we deze 3 pijlers kunnen verbeteren, kunnen je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  1. Tijdens de eerste pijler stabiliseren is het belangrijk om je sekshormonen in evenwicht te krijgen. De hormonen die hierin belangrijk zijn, zijn progesteron en oestrogeen.
  2. Met de tweede pijler optimaliseren is het belangrijk dat we de spijsvertering verbeteren. 
  3. Met de derde pijler reduceren is het belangrijk om de grootste boosdoener van hormonale klachten, stress, te reduceren.

In het PMS plan geef ik alle handvatten die je nodig hebt om deze 3 pijlers op orde te krijgen. Ben jij benieuwd naar het PMS plan? Ontdek het nu op onze website en krijg weer grip op je cyclus.

Wat is PMS