PMS en voeding

Tips voor PMS en voeding

PMS en voeding, heeft dat iets met elkaar te maken? Ja, zeker. Voeding kan wel degelijk ervoor zorgen dat jouw PMS klachten verergeren of juist verminderen. Het is dus belangrijk om gezond te eten om PMS te klachten verminderen. Want ja, het wordt vaak gezegd, maar het is waar: ongezond eten is slecht voor je. Weet dat PMS klachten en voeding samen gaan, dus start met deze tips.

Wist je al dat wij ook een e-book hebben over PMS en voeding? Download dit e-book hier. 

pms en voeding

Ik heb PMS klachten

Veel vrouwen hebben te kampen met PMS (Premenstrueel Syndroom) klachten ongeveer één week voor de menstruatie. Ze hebben onder andere last van een opgeblazen buik, cravings, pijnlijke borsten of hoofdpijn. Elke maand overheerst het weer je leven. Je voelt je futloos, zit niet lekker in je vel en dat elke maand opnieuw. Elke maand verlies je jezelf.

Als ervaringsdeskundige en therapeute begeleid ik maandelijks verschillende vrouwen in het verdwijnen van haar PMS klachten. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. In dit artikel heb ik een aantal tips beschreven waar jij direct mee aan de slag kunt om de eerste stap te zetten naar een PMS vrij leven - een happy leven, de hele maand lang. Ik gun het je.


Bewustwording van PMS en voeding

Voordat ik van PMS hoorde, had ik ook elke maand last van cravings, opgeblazen buik en moodswings. Maandelijks voelde ik me onbegrepen door mijn omgeving, ongelukkig en had weinig levenslust. Elke maand raakte ik mezelf kwijt. Tot ik besloot om hier iets aan te doen. Met onderzoek kwam ik erachter dat mijn klachten wezen op PMS. En wat bleek? Veel meer vrouwen hadden hier last van. Er heerst een taboe op menstruatieklachten. Daarom denken veel vrouwen dat het erbij hoort. Gelukkig is dit niet zo. En verbetering zit al in een klein hoekje: door voeding aan te passen, kunnen PMS klachten al verminderen.

 PMS en voeding

4 PMS voeding tips om direct toe te passen

De juiste voeding bij PMS is erg belangrijk om de klachten onder controle te krijgen. Hoe gezonder je eet, hoe minder last je krijgt van jouw PMS klachten. Maar wat kun je het beste eten en wat kun je beter laten liggen in de supermarkt?

Tip 1 - Calcium is goed voor je

Calcium kan ervoor zorgen dat je minder kans hebt op de ontwikkeling van PMS klachten. De beste hoeveelheid in calcium inname is 1200 milligram per dag. Goede bronnen hiervoor zijn Griekse yoghurt, quinoa, peulvruchten, vis of eieren.

Tip 2 - Vermijd suikers

Suikers vermijden is belangrijk bij PMS. Het kan zijn dat je last hebt van foodcravings en specifiek naar suikers, echter kan dit juist de hormonen in disbalans brengen. Om jouw PMS klachten te verminderen, is het belangrijk dat jouw hormonen progesteron en oestrogeen stabiliseren. Suikers gaan hier niet voor zorgen. Zodra je cravings krijgt, probeer dan juist extra groente of ongezouten noten te eten.

Tip 3 - Eet minimaal 3 keer per dag

Het is belangrijk om je stofwisseling op gang te houden en te eten, helemaal voor en tijdens de menstruatie. Sla geen maaltijden over. Zo krijg je ook minder last van cravings, omdat je regelmatig eet. Neem gezonde snacks mee als je weggaat, zoals fruit of kwark. Vind je het lastig om in de ochtend te eten? Eet dan savonds iets meer, maar sla de maaltijd niet over. Kies dan bijvoorbeeld voor een klein bakje kwark of een appel.

Tip 4 - Probeer minder alcohol en koffie te drinken

Een wijntje of koffie, we houden er allemaal van. Helaas kan de cafeïne ervoor zorgen dat jouw borsten pijnlijker worden en jouw mood prikkelbaar wordt. Tevens kan alcohol gevoelens van depressie verergeren, waardoor het aan te raden is om deze soorten dranken te laten staan of sterk te beperken. Drink veel water of verse muntthee. Kleine bonustip: gemberthee zorgt voor extra rust.


PMS en voeding rondom seizoenen

Daarnaast is het mogelijk om per seizoen andere zaden en pitten te eten die goed zijn voor dat moment in het jaar om liever te zijn tegen je lichaam, waardoor PMS klachten verminderen. Zo is het aan te raden om in de winter en lente dagelijks pompoenpitten en lijnzaad te eten. Een theelepel is voldoende. Deze pitten en zaden helpen in het opbouwen van oestrogeen en het voorbereiden van progesteron.

In de zomer en herfst is het aan te raden om zonnebloempitten en sesamzaad te eten. Dit zorgt ervoor dat de progesteron een boost krijgt en het stabiliseert oestrogeen. Gooi het door je kwark, in een blender met een heerlijke smoothie of door een salade.

Wil jij graag handige voedingsrecepten ontvangen? Download dan ons e-book vol met gezonde, goede recepten. Liever direct jouw PMS klachten verminderen en ben jij bereid om te vechten voor meer levenslust, energie en het verminderen van PMS? Dan is het PMS plan iets voor jou.

PMS en voeding

Reactie plaatsen