Salie
Ellen Smits
04/19/2023
2 min
0

Salie: een geneeskrachtig kruid

04/19/2023
2 min
0

Salie (salvia officinalis) is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt algemeen gebruikt in vele culturen om kwalen te verlichten, vooral in India en het Midden-Oosten.


Salie bevat veel bio-actieve stoffen die gezondheidsvoordelen hebben zoals antiseptische, antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende, kalmerende en anti-oxiderende eigenschappen.

Daarnaast bevat salie ook voedingsstoffen zoals flavonoïden, carotenoïden, fyto-oestrogenen, kalium, calcium, ijzer en vitamine K.


Sterke antioxidant

Salie bevat krachtige antioxidanten zoals vitamine A, C , E en rozemarijnzuur.

Antioxidanten zijn beschermende stoffen die schade aan de celmembraan van lichaamscellen door vrije radicalen verminderen. Als er teveel vrije radicalen ten opzichte van antioxidanten zijn, ontstaat er oxidatieve stress. Beschadigde lichaamscellen kunnen geen of onvoldoende energie aanmaken, wat kan leiden tot oa. veroudering, ontstekingen en veel andere ziektebeelden.

Door zijn functie als krachtige antioxidant verbetert het de gezondheid van het hart en de bloedvaten, verlaagt het cholesterol, verlaagt de bloeddruk en stabiliseert de bloedsuikerspiegel.


Menstruatieklachten

Door de fyto-oestrogenen in het blad van de plant wordt het al eeuwenlang gebruikt bij het verminderen van vrouwenklachten, zoals pijnlijke menstruatie, PMS en vruchtbaarheidsproblemen.

Fyto-oestrogenen hebben een anti-oestrogene werking en lijken sterk op ons eigen oestrogeen. Ze kunnen de oestrogeenreceptor bezetten, waardoor een teveel aan oestrogeen (oestrogeendominantie) minder klachten kan geven bij PMS, cystes en andere vrouwenklachten.


(Peri)menopauze

Fyto-oestrogenen hebben ook een oestrogene werking. Ze kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort aan oestrogeen. Dit is gunstig voor vrouwen in de (peri)menopauze. Veel klachten zoals osteoporose kunnen hierdoor beperkt worden.

Door de flavonoïden in de salie kunnen eventuele opvliegers en nachtelijk zweten tijdens de perimenopauze verminderen.


Stressregulatie

Salie heeft ook een sterke angst- en stress-regulerende werking die erg gunstig is bij PMS klachten en in de perimenopauze. Ook als slaapmutsje kun je salie gebruiken door zijn slaapbevorderende werking.


En nog veel meer..

Salie heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen, zoals het immuunsysteem versterken, de bloedsuikerspiegel reguleren, de insulinegevoeligheid verhogen, spijsverteringsproblemen verlichten, de stofwisseling versnellen en is goed voor de hersenen.

Het helpt ook om infecties te behandelen, huiduitslag te behandelen, allergieën te verminderen, krampen te verlichten en migraine te verminderen.


Door zijn veelzijdigheid aan geneeskrachtige eigenschappen kan salie worden gebruikt bij infecties, zere keel, hoest, luchtwegaandoeningen, diarree, maagklachten, spijsverteringsproblemen, darmklachten, leverklachten, urineweginfecties, huiduitslag, allergieën, krampen en migraine.


Gebruik salie niet in grote hoeveelheden door de stof thujon die het bevat.

Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je salie beter laten staan.


Hoe gebruik je salie?

Verse salie gebruik je als smaakmaker bij kip en vlees, maar kan ook bij vis, groenten, stoofschotels, stamppotten en sauzen.

Salie is krachtig van smaak, dus je hebt er niet heel veel van nodig. Ongeveer een eetlepel fijngesneden salie voor een gerecht.

Door zijn krachtige smaak is het niet persé nodig nog andere kruiden toe te voegen.


Saliethee

Je kunt ook thee zetten van salie. Lekker en gezond, maar het kan ook zeker helpen bij keelklachten of als slaapmutsje door de slaapbevorderende werking.

Bij keelklachten laat je een volle theelepel salie trekken in een kop heet water. Drink dit met kleine slokjes op. Je zou ook een een theezakje van de natuurvoedingswinkel kunnen gebruiken.

Als slaapmutsje kun je de kop getrokken saliethee eventueel combineren met lavendel, kamille of verbena.


Wil jij graag handige voedingsrecepten ontvangen? Download dan ons e-book vol met gezonde, hormoonproof recepten. Liever direct jouw PMS klachten verminderen en ben jij bereid om te vechten voor meer levenslust, energie en het verminderen van PMS? Dan is het PMS plan iets voor jou.

Wat is PMS


Reacties
Categorieën