Menstruatie taboe
27 oktober 2021 
3 min. leestijd

Menstruatie taboe

Leestijd: 4 minuten


In dit blog:

Kennis over

Toen

Bewustwording

Nu

En hopelijk de toekomst

Rapportage

Vital Sign


Kun jij je nog herinneren wanneer je voor de 1e keer ongesteld werd? Precies hoe en wat weet ik zelf niet meer, maar wel dat ik 14 jaar was en in plaats van één keer in de maand, twee keer in de maand ongesteld werd. En dat dat niet klopte, wist ik ook.

Ondanks het gebrek aan voorlichting vroeger (en nu nog steeds), wist ik toch wel dat het maar één keer per maand hoorde te zijn. Want er werd vroeger (bijna) niet over menstruatie gesproken. Dat hoorde niet, was ongemakkelijk en was vooral taboe. En ik betwijfel of dat nu veel beter is.


Kennis 

Natuurlijk was er in die tijd nog niet zoveel kennis over de menstruele cyclus. Wat ik als 14-jarige nog niet wist, is dat het heel normaal is om bij de start van je menstruatie nog onregelmatigheden te hebben. Dus ik ging naar de huisarts en kwam thuis met (je raadt het misschien al) de anticonceptiepil. En dus niet eens voor anticonceptie, maar voor het zogenaamde goede verloop van mijn menstruatiecyclus. 


Toen 

Oké, we leefden toen in een andere tijd. De pil kwam in de jaren ’50 op de markt toen we lang nog niet zoveel met onze gezondheid bezig waren. Roken was de normaalste zaak van de wereld en contraceptie zou verboden moeten zijn. Met de komst van de pil kwam in de laatste stelling verandering in. In deze moderne tijd zijn we veel meer bezig met voeding, sport, pesticiden en alles wat de gezondheid positief en negatief beïnvloed. Gelukkig maar! Maar lang nog niet iedereen is er mee bezig of er zich bewust van. Geen schuld, de kennis is er gewoon nog niet voldoende. Die kennis hadden ze in de jaren ’50 ook nog niet. 


Bewustwording

Kennis kan ervoor zorgen dat mensen meer bewust worden, zodat ze weten wat ze doen en waarom ze iets doen. En hoe meer openheid door kennis, hoe minder taboe. Daarom vind ik het belangrijk om kennis te delen en meer bewustwording te creëren.


Nu

Het is vast allemaal een stuk beter geworden met de kennis in de moderne tijd, toch rust er nog een behoorlijk taboe op menstruatie. Er wordt niet makkelijk over gepraat. Zelfs niet als er bepaalde symptomen of klachten zijn. En als je dan bij de huisarts komt, worden ‘problemen’ nog steeds vaak verholpen met het geven van de anticonceptiepil. Jammer!


En hopelijk de toekomst

Ja heel erg jammer. Vooral als je weet dat je menstruatie erg veel over je gezondheid kan vertellen. En dat die ‘problemen’ ergens een oorzaak hebben. Het zou zelfs een standaard vraag van de huisarts aan elke vrouw, ongeacht de leeftijd, op consult moeten zijn: “Hoe gaat het met uw menstruatie?”. Want je cyclus is niet zomaar je cyclus. Daar valt veel uit af te leiden over je onderliggende gezondheid. Als je gezond bent, arriveert je menstruatie zacht, regelmatig en zonder symptomen. Als je onderliggend wat dan ook mankeert, zul je dat merken aan je cyclus. 


Rapportage

Het is daarom ook van grote waarde om je maandelijkse cyclus bij te houden als een soort rapportage, in je agenda, in een app of met de Daysy fertiliteitstracker. Zo kun je altijd terug kijken hoe je verloop was en hierop inspelen. 


Vital Sign

The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) hebben in December 2015 samen met de American Academy of Pediatrics een uitspraak uitgegeven genaamd: “Menstruation in Girls en Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign.”


Daarin stond (in het Nederlands vertaald):

“Identificatie van abnormale menstruatiepatronen van adolescenten kan vroege identificatie van potentiële gezondheidsproblemen verbeteren voor volwassenheid. Het is belangrijk voor clinici om een begrip te hebben voor de menstruele patronen van adolescente meisjes, het vermogen om te differentiëren tussen normale en abnormale menstruatie, en de vaardigheid om te weten hoe het adolescente meisje als patiënt te evalueren. Door een evaluatie op te nemen van de menstruele cyclus als een extra vitaal teken, versterken clinici het belang van het beoordelen van de algemene gezondheidstoestand voor patiënten en verzorgers.”


Erg letterlijk vertaald en misschien niet heel gemakkelijk te lezen. Waar het om gaat is dat er eindelijk erkenning is dat de menstruele cyclus gezien kan worden als een teken van goede gezondheid, een ‘vital sign’. De ACOG zegt ook hierbij dat artsen altijd moeten vragen naar de menstruatie en meisjes moeten adviseren om elke maand hun cyclus bij te houden. Door dit te doen, laten (huis)artsen zien dat de menstruatie een goede reflectie is voor hun algemene gezondheid. 


De 2 voordelen: 

  1. Jonge meisjes zullen hier alerter op zijn en mogelijk gezondheidsproblemen voorkomen.
  2. Eindelijk minder taboe rondom menstruatie.


En dat is wat we willen! Dus ik hoop dat bij jou de taboe er nu ook vanaf is ;) 

Deel het met je moeder, zus, vriendin, collega of wie het ook maar horen wil!

Over de schrijver
Ellen is de oprichtster van hormoonhappy.nl. Ze is een gedreven therapeut met een brede visie op het gebied van voeding, leefstijl en mindset en met persoonlijke aandacht voor elke cliënt. Ze is zeer deskundig en gespecialiseerd in hormonen. Als ervaringsdeskundige weet ze de juiste vragen te stellen om tot de kern van jouw probleem te komen. Hierdoor is ze de aangewezen persoon jou te helpen om van je PMS af te komen.