Waarom ‘’Het Mannelijke Hormoon’’ Testosteron ook belangrijk is voor vrouwen
14 november 2023 
3 min. leestijd

Waarom ‘’Het Mannelijke Hormoon’’ Testosteron ook belangrijk is voor vrouwen

Gastblog door: Thijmen Rahusen
Testosteron - Vaak geassocieerd met mannen en mannelijke kenmerken, wat ook zeker geen verkeerd beeld is. Maar wat als ik je vertel dat het ook een grote rol speelt in het vrouwelijk lichaam. Hoewel vrouwen over het algemeen veel lagere niveaus van testosteron hebben dan mannen, is dit hormoon super belangrijk voor hun algehele gezondheid en welzijn.


Testosteron in het Vrouwelijk lichaam


Ook al hebben vrouwen hebben ongeveer slechts 10% van het testosterongehalte van mannen, is het nog steeds van groot belang voor hun gezondheid. Bij vrouwen wordt testosteron in de eierstokken (ovaria) geproduceerd. Een kleinere hoeveelheid wordt geproduceerd in de bijnieren, de kleine klieren boven op de nieren. De eierstokken bevatten kleine structuren genaamd follikels, waarin eicellen zich ontwikkelen. Deze follikels scheiden niet alleen oestrogeen af, maar produceren ook testosteron.


Testosteron is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het behoud van de eicellen in de eierstokken en heeft invloed op de menstruatiecyclus, seksueel verlangen en andere aspecten van de algehele gezondheid van vrouwen.


Wat als een vrouw te weinig Testosteron heeft?


Testosteron heeft bij vrouwen invloed op de gezondheid en het gedrag:


  1. Seksueel verlangen: Testosteron speelt een grote rol in het seksueel verlangen bij vrouwen.
  2. Energie en vitaliteit: Vrouwen met een optimaal testosteron gehalte voelen zich vaker energieker, hebben meer motivatie en zijn minder vermoeid.
  3. Spiermassa en botgezondheid: Testosteron helpt bij de aanmaak en het behoud van spiermassa. Ook stimuleert testosteron de botgezondheid.


Zonder testosteron kunnen vrouwen zich dus over het algemeen vermoeider, zwakker en minder opgewonden voelen. Het is dus van groot belang om dit hormoon te stimuleren voor een vitaal en energiek leven!
Hoe kun je de productie van testosteron stimuleren?


Lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging kan een krachtig hulpmiddel zijn om testosteron bij vrouwen te verhogen. Zowel cardiovasculaire training als weerstandsoefeningen kunnen bijdragen aan een gezonder hormonaal evenwicht. Cardio-oefeningen, zoals joggen of fietsen, verbeteren de doorbloeding en verhogen de stofwisseling, wat gunstig kan zijn voor testosteronspiegels. Aan de andere kant kunnen weerstandsoefeningen, zoals gewichtheffen, helpen bij de opbouw van spiermassa, wat ook kan bijdragen aan een verhoogd testosterongehalte.


Voeding: Een uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het handhaven van gezonde testosteronspiegels bij vrouwen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten kunnen gunstig zijn, omdat testosteron wordt geproduceerd uit cholesterol. Het is belangrijk om suiker- en koolhydraatrijke voedingsmiddelen met mate te consumeren, omdat deze de insulinespiegels kunnen verhogen, wat op zijn beurt de testosteronspiegels kan verlagen.


Suppletie en Levensstijl: Natuurlijke supplementen, zoals zink, vitamine D of DAA kunnen bijdragen aan de productie van testosteron. Naast lichaamsbeweging, voeding en eventuele suppletie is levensstijl ook van groot belang. Het verminderen van stress, voldoende slaap krijgen en het vermijden van overmatig alcoholgebruik en roken kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde hormoonbalans. Het beheer van stress is met name belangrijk, omdat langdurige stress de testosteronspiegels kan verlagen.


Is er een limiet aan Testosteron bij vrouwen?


Het ideale testosterongehalte voor vrouwen varieert gedurende hun levenscyclus. In het algemeen geldt dat vrouwen lagere testosteronspiegels hebben dan mannen, maar de exacte niveaus kunnen variëren op basis van leeftijd en individuele behoeften. Er is geen vaste "norm" voor testosteron bij vrouwen. Voor premenopauzale vrouwen is het typische testosteronbereik ongeveer 15-70 nanogram per deciliter (ng/dL). Na de menopauze kunnen de niveaus echter dalen, en is het dus belangrijk om je testosteron te verhogen!


Nog meer ontdekken over het boeiende onderwerp van testosteron? Dit artikel heeft slechts het oppervlak aangeraakt! Voor diepgaande inzichten, tips en advies nodig ik jullie uit om een kijkje te nemen op testosteronboosten.nl

Over de schrijver
Ellen is de oprichtster van hormoonhappy.nl. Ze is een gedreven therapeut met een brede visie op het gebied van voeding, leefstijl en mindset en met persoonlijke aandacht voor elke cliënt. Ze is zeer deskundig en gespecialiseerd in hormonen. Als ervaringsdeskundige weet ze de juiste vragen te stellen om tot de kern van jouw probleem te komen. Hierdoor is ze de aangewezen persoon jou te helpen om van je PMS af te komen.